boende österlen

5 skäl till att satsa på boende på Österlen

flytta till österlen

När pensionen närmar sig eller redan har inträffat så kan det vara dags att flytta. Då du inte längre är bunden till en viss plats på grund av jobb så kan det vara dags för boende på Österlen. Längst ner i södra Sverige finner vi en plats på jorden där folk i alla åldrar trivs.

För dig som längtar efter nya vyer och ser pensionen som en möjlighet att testa något nytt och spännande så är Österlen något att beakta. Det kan ju bli en mycket enklare flytt om även om du måste flytta från norra Sverige. Du slipper ju lära dig ord som muuttofirma för att flytta till Finland eller flyttermand eller flytteburå för flytten till Danmark eller Norge.

År 2020 beskrev Britta Svensson Österlen som ett paradis för pensionärer. Har hon rätt? Låt oss lista 5 starka skäl till att skaffa boende på Österlen när du pensionerar!

  1. Boende på Österlen är nära naturen

Österlen är känt för sitt vackra landskap, med böljande fält, pittoreska kustlinjer och frodiga skogar. Detta erbjuder en fredlig och naturskön miljö, perfekt för promenader, vandringar och naturupplevelser. Detta har du ju tid med när du inte längre måste gå till jobbet varje dag.

När du är nära naturen kan du även skaffa hund och på så vis säkra dig om att du alltid har sällskap ut på dina promenader. Du kommer att finna många andra som gör precis samma sak så du får snabbt ett samtalsämne för nya bekantskaper.

österlen gård
Du kan bo på en gård med närhet till fält och skog
  1. En region med fantastisk kultur

Området är fyllt av konstgallerier, museer och kulturevenemang vilket ger rikliga möjligheter att uppskatta lokal konst och kultur. Det blir ofta kulturella evenemang som du kan delta i. Boende på Österlen behöver aldrig ha tråkigt!

Därmed inte sagt att det kommer att vara fullt ös när du inte känner för det. Österlens atmosfär är lugn och behaglig. Om du är ute efter en avkopplad tid som pensionär så har du hittat rätt. Du kan lämna ljudabsorbenterna i staden du flyttar från när du väljer ett litet samhälle på Österlen.

Upptäck Mandelmanns Rörum:

  1. Vänliga samhällen

På Österlen finner vi byar och samhällen vars röda tråd är vänlighet. De små byarna och samhällena i Österlen är kända för sin gästvänlighet och gemenskap vilket underlättar social samvaro och nya vänskaper.

Man ser inflyttade och pensionärer som en tillgång. Du finner lätt andra veteraner att köra gummibandsövningar med i parken och du behöver aldrig uppleva att livet som pensionär blir ensamt.

  1. Mat som du blir glad av såväl som träning

Regionen är berömd för sina lokala matmarknader, restauranger och kaféer som erbjuder färsk, lokalproducerad mat och traditionella rätter. Här är det inte bara så att man lagar de traditionella rätterna i hemmen.

Gå på restaurang på Österlen och beställ:

  • Spettekaka
  • Gåsamiddag
  • Ålagillen
  • Äggakaka

Eller så passar du på att lära dig hur du lagar dessa skånska delikatesser då det blir kurs eller helgevenemang med mat tema.

Du får också möjligheter till en aktiv livsstil med vandring, cykling, trädgårdsarbete och andra utomhusaktiviteter bidrar till fysisk och mental hälsa. Detta är ju bra med tanke på att denna flytt till Österlen kan innebära att du börjar äta mer än tidigare.

strand österlen
Ta promenader på stranden året runt!
  1. Fina boendemöjligheter

Du kan absolut finna prisvärt boende på Österlen utan att tumma på bekvämlighet. Det finns en mängd boendealternativ, från traditionella skånelängor till moderna lägenheter, för att passa olika smaker och behov. Detta är också perfekt när sommaren kommer och barn och barnbarn vill komma på semester.

Trots sin landsbygdskaraktär är Österlen relativt lättillgängligt med bra transportförbindelser till större städer. Det är alltså enkelt att ta sig omkring även om du bestämmer dig för att sälja bilen för gott när du flyttar till Österlen. Området är rikt på historia och tradition vilket ger en unik känsla och karaktär till din boendemiljö så visst kan det vara fint att sakta ner lite och promenera mer.

Bonusfördel med att flytta till Österlen som pensionär

Om du inte kan flytta till Spanien på ålderns höst så kan ett boende på Österlen vara väldigt positivt då Österlen är känt för ett något mildare klimat jämfört med andra delar av Sverige. Det här kan ju vara fördelaktigt för äldre som gärna slipper vinter fram tills sent på vårkanten.

sandhammaren strand

Sammantaget erbjuder Österlen en kombination av naturskönhet, kulturrikedom, gemenskap och lugn som är idealisk för en avkopplande och givande pensionering. Nu bör du verkligen ta en titt på vart på Österlen du skulle kunna flytta och se om du ska slå slag i denna sak!