äldre snusar

Det är inte bara äldre som snusar!

Snuset är en anrik tradition i Sverige. I modern tid har det fått en hel del kritik. Den som är pensionär idag kanske minns kritik i medelåldern mot den där feta prillan som rann under läppen. Dagens snus ser inte ut på detta vis och dessutom ses det som ett bra alternativ till cigaretter som definitivt inte anses vara hälsosamma.

Statistik för snusare i Sverige

Om vi ser på statistik från Folkhälsoguiden för Region Stockholm från år 2021 så visade den tydligt att allt fler snusar. Intressant att notera är att det både bland äldre och yngre mest är män som snusar.

Detta trots att det numera finns en så fin variation med märken som Lundgrens, vitt snus och snusportioner som inte alls syns under läppen. Det går också bra att snusa utan nikotin och det är det många som väljer.

snuset i siffror
Här är statistik för snusandet i olika åldrar

Snuset är så enkelt att handla

För äldre personer är det enklare än någonsin att skaffa snuset. Där du köper billiga läsglasögon finns det snus och så kan du ju alltid använda din mobiltelefon eller dator för att köpa snus online. Priserna är dessutom fortfarande rimliga även om det finns hot om att de kommer att höjas med särskild skatt från EU.

Bättre att snusa än att röka

För äldre personer finns det en hel del att vinna på att snusa istället för att röka. Om det finns ett behov av nikotin så går det ju att få detta uppfyllt med snus. Då undviks de farliga ämnena som finns i cigaretter.

Den som börjar morgonen med att dricka gurkmeja förlorar ju en hel del av effekten genom att dra ett bloss därefter. Med snus är effekten inte densamma. På grund av detta är det många äldre som snusar för att de bytt cigaretterna mot snuset.

Tandhälsan är ju också viktig för veteraner. Vitt snus som är säkert för tänderna kan vara ett bättre val då man vill slippa missfärgningar och skador på emaljen. Detta är också en anledning till att många äldre personer väljer snus istället för cigaretter som definitivt missfärgar både tänder och naglar.

Snuset är numera fullt accepterat

Under 1980-talet svajade det lite och många höll sin snusning för sig själva. Men numera är snus helt accepterat och inget konstigt. Därmed är det helt normalt för äldre personer att snusa på ett öppet sätt. Både kvinnor och män.

Det lär ju inte ändras med kommande generationer då de blir pensionärer. I och med att unga idag väljer snus i allt högre utsträckning så kommer det att märkas då de blir äldre. Till dess lär det ju ha kommit ännu fler snusprodukter med olika smaker och finesser som gör det tryggt och säkert att snusa även på ålderns höst.