Vad är en normal pension?

Doktorn säger att du behöver träna och ta mer vitaminer men du funderar på hur du ens ska få råd med detta. Gymmet är inte gratis och inte heller de bästa vitaminerna. Hur mycket ska en normal pension egentligen ligga på?

Vad som är normalt beror givetvis på hur din situation ser ut. Det går ju inte att jämföra en minimumpension med en som blir bra mycket större tack vare bidrag eller särskilda privata insatser som du gjort i ett tidigare skede.

Omkring 17 000 kronor före skatt kan anses vara helt normalt. Om du har omkring 12 000 kronor efter skatt är det en låg pension som kan drygas ut med hjälp av bostadstillägg och andra bidrag. Den kan dock fortfarande anses vara fullt normal eftersom det här är läget som många får leva med idag.

Det är så klart bra att tänka på vad som är en rimlig pension ett bra tag innan du blir pensionär. Men när du väl har insett att det kanske inte blev en summa som du trivs med ska du inte deppa ihop. Det finns vägar att gå och om du gör upp en bättre budget kan du överleva med en låg pension.