Hur får du ordning på din pensionärsekonomi?

Din hyra ligger på omkring 7000 kronor och med en normal pension kan det kännas stört omöjligt att få pengarna att räcka till mer än mat och hushållsutgifter. Du vill satsa på vitaminer och på att träna mer men hur ska du få råd med detta då du även vill komma iväg på en liten resa mot vinterkanten?

Det gäller att skapa en budget

Du bör ta dig tid till att se över dina inkomster och utgifter. Det här gör du genom att noga gå igenom hur mycket pengar du lägger på vad varje månad. Inkomsterna är dels din pension och dels bidrag som du kanske får. Har du någon form av försäkring som betalar ut en viss summa per månad ska du också räkna in detta i dina inkomster.

På Konsumentverkets hemsida finns det en budgetkalkyl som du kan ta hjälp av för att räkna ut din personliga budget. Det här är en stor hjälp för det gör att du lättare kan få ordning på din pensionärsekonomi och göra vettiga planer.

Se på pengarna du har över

Ta en titt på pengarna du får över när alla nödvändiga utgifter är betalade. Det här är pengarna som du kan ha till saker som bättre vitaminer, träning och resor. Det kanske inte kommer att räcka till alla extra saker du vill ha varje månad och då får du göra upp en plan.

Just det att du har en budget gör det ju möjligt för dig att planera i god tid. Du vet precis hur mycket du måste börja lägga undan under vår och sommar för att få råd med resan till vintern.